Forhold til øvrige ejere, når man arbejder med warrants


Warrants er et effektivt værktøj for virksomheder, der ønsker at tiltrække og fastholde nøglemedarbejdere ved at tilbyde dem en fremtidig mulighed for at købe aktier i virksomheden til en forudbestemt pris. Men når en virksomhed udsteder warrants, er det vigtigt at tage højde for forholdet til de øvrige ejere i virksomheden. Hvordan warrants påvirker eksisterende aktionærer og ejerforhold, er afgørende for, at alle parter forstår de potentielle konsekvenser og muligheder, der følger med udstedelsen af warrants. I denne artikel ser vi nærmere på, hvilke overvejelser man bør have i forhold til øvrige ejere, når man arbejder med warrants.

 

 

Udvanding af ejerandele

En af de mest almindelige bekymringer blandt eksisterende ejere, når der udstedes warrants, er udvanding af deres ejerandel. Når en virksomhed udsteder warrants, kan de personer, der modtager warrants, på et tidspunkt udnytte disse til at købe aktier i virksomheden. Hvis nye aktier udstedes i forbindelse med udnyttelsen af warrants, øges det samlede antal udestående aktier, hvilket vil resultere i, at eksisterende ejere får en mindre procentdel af den samlede ejerstruktur. Hvis fx et selskab har 40.000 kapitalandele og 10.000 udstedte warrants bliver udnyttet til tegning af 10.000 nye kapitalandele, vil en kapitalejer som har 20.000 kapitalandele få sin ejerandel nedsat fra 50% til 40% (fra 20.000 ud af 40.000 kapitalandele til 20.000 ud af 50.000 kapitalandele).

For at undgå uenigheder og sikre, at alle ejere er på samme side, er det vigtigt at kommunikere tydeligt om potentialet for udvanding og sikre, at de eksisterende ejere forstår, hvordan warrants vil påvirke deres ejerandel over tid. Dette omfatter fastlæggelse af, hvor mange warrants der udstedes, under hvilke betingelser de kan udnyttes, og hvad dette betyder for det samlede antal aktier.

 

Medbestemmelse og stemmeret

Når warrants udnyttes, og modtageren erhverver aktier i virksomheden, får de også stemmeret i selskabet, hvilket kan ændre magtbalancen. Hvis en betydelig mængde warrants udnyttes på én gang, kan en ny ejer få en betydelig indflydelse på virksomhedens fremtidige beslutninger og retning.

Dette kan skabe spændinger blandt eksisterende ejere, især hvis de føler, at deres indflydelse bliver svækket. For at undgå konflikter er det vigtigt at overveje, hvordan warrants kan påvirke stemmeretten, og om der er behov for at justere ejeraftaler for at sikre en balance i magtfordelingen.

I nogle tilfælde kan en virksomhed vælge at udstede non-voting warrants, som giver modtageren økonomisk deltagelse i virksomheden, men uden stemmeret. Dette kan være en løsning for at undgå at ændre den interne magtbalance. Der er imidlertid skatteregler som kan stå i vejen for dette.

 

Lock-up-perioder

Et andet element, der kan overvejes, når der udstedes warrants, er at implementere en lock-up-periode. Dette er en periode, hvor modtageren af warrants ikke har mulighed for at sælge eller udnytte deres aktier, selvom warranten er udnyttet. Lock-up-perioder kan hjælpe med at beskytte eksisterende ejere mod et pludseligt fald i aktiekursen, hvis mange aktier sælges på samme tid.

Ved at implementere en lock-up-periode kan virksomheden kontrollere, hvornår nye aktier kommer på markedet, og reducere risikoen for stor volatilitet i aktiekursen. Samtidig kan det sikre en vis stabilitet i ejerstrukturen, selv når nye ejere kommer til via warrantsprogrammet.

Medsalgspligt

Det er normalt, at modtagere af warrants forpligtes - og får ret til - at medsælge de kapitalandele som de eventuelt måtte tegne ved udnyttelse af warrants, hvis selskabets ejere sælger virksomheden. På denne vis får modtagerne del i en gevinst uden at stå i vejen for at selskabet kan blive solgt.

 

Forudsigelse af fremtidige investeringer

Når man arbejder med warrants, skal eksisterende ejere også overveje, hvordan warrantsprogrammet påvirker virksomhedens evne til at tiltrække fremtidige investeringer. Investorer kan være tilbageholdende med at investere i en virksomhed, hvis warrants udgør en betydelig udvandingstrussel. Derfor er det vigtigt, at virksomheden kommunikerer klart om størrelsen og omfanget af warrantsprogrammet, og hvordan det vil påvirke ejerstrukturen på længere sigt.

 

Kommunikation og gennemsigtighed

Nøglen til at undgå konflikter og misforståelser i forhold til warrants og eksisterende ejere er klar og åben kommunikation. Det er vigtigt at holde alle ejere opdateret om warrantsprogrammets omfang, betingelserne for udnyttelse, og hvordan det kan påvirke deres ejerandele og stemmeret over tid.

Gennemsigtighed omkring warrantsprogrammet, herunder optjenings-/vestingperioder, udnyttelsespriser og potentialet for udvanding, hjælper med at skabe tillid blandt ejere og sikrer, at alle parter føler sig trygge ved beslutningerne om udstedelse af warrants.

 

Afsluttende bemærkninger

At arbejde med warrants kræver en fin balance mellem at skabe incitamenter for medarbejdere og samtidig beskytte investorer og eksisterende ejere og deres interesser. Ved at tage højde for potentielle udvandingseffekter, stemmeret, lock-up-perioder og medsalgsret og -pligt kan virksomheder sikre, at warrantsprogrammet gavner alle parter og understøtter virksomhedens langsigtede vækststrategi. Klar kommunikation og gennemsigtighed er afgørende for at skabe en harmonisk ejerstruktur, hvor alle parter føler sig værdsat og hørt.

 

Kan warrants være en fordel for jeres virksomhed?

Hos Pactum har vi specialiseret os i at hjælpe vækst- og iværksættervirksomheder med at strukturere og udforme warrants. Vi forstår, at warrants kan være en vigtig del af jeres finansieringsstrategi, der motiverer både investorer, medarbejdere og andre interessenter ved at tilbyde en fremtidig ejerandel i virksomheden. Med vores kendskab til juraen bag warrants og vores erfaring med vækst- og iværksættervirksomheder, sikrer vi, at jeres warrantprogram er skræddersyet til jeres behov og mål.

 
Forrige
Forrige

Den praktiske udformning af en warrant

Næste
Næste

Overvejelser om warrantsprogrammer